Tuesday, May 29, 2007

Το Αντίβαρο ενημερώνει.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Αντίβαρο στις 17 Μαίου είχε και θετικές και αρνητικές πτυχές. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετικότατη και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολλές προσωπικότητες την πλαισίωσαν από όλους χώρους. Χαρακτηριστική η εκπροσώπηση του συλλόγου πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών (των οποίων το ψήφισμα φιλοξενείται εδώ και αρκετό καιρό στο Αντίβαρο), της κ. Άννας Συνοδινού και πολλών άλλων. Όμως η απουσία δημοσιογράφων (ειδικότερα των ισχυροτέρων ΜΜΕ) ήταν εκκωφαντική! Υπήρξε ένα τοπικό κανάλι της Κορίνθου που μαγνητοσκόπησε την εκδήλωση, και όταν μας στείλουν το βίντεο, θα το τοποθετήσουμε στην ιστοσελίδα του Αντίβαρου.
Κατά την κρίση μας, σήμερα προέχει η παράκαμψη του τύπου και η προσπάθεια προβολής του ζητήματος του βιβλίου απ\' ευθείας επικοινωνία από τους πολίτες προς την πολιτική ηγεσία.
Έτσι προτείνουμε:

1. Να σταλθούν επιστολές στους βουλευτές της περιφέρειάς σας

2. Να σταλθούν «επιστολές αναγνωστών» στον τύπο


Ο σκοπός των επιστολών είναι αφ\' ενός να διαπιστωθεί από την πολιτική ηγεσία (και ειδικά από το κόμμα που έχει και την ευθύνη διακυβέρνησης) η πολιτική βαρύτητα του εν λόγω ζητήματος, αφ\' ετέρου να πιεσθεί ο τύπος (από τη μαζικότητα των επιστολών) να ασχοληθεί και πάλι με αυτό.
Το περιεχόμενο θα μπορούσε να τονίζει

α. το πάνδημο αίτημα για απόσυρση του βιβλίου, που τέμνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα

β. τη μη τήρηση των διαδικασιών που το ίδιο το Υπουργείο χάραξε (πχ, οι διορθώσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, και οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών αγνοούνται, παρά τις ως τώρα αντίθετες διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους)

γ. ότι η μόνη λύση που απομένει είναι η απόσυρση του βιβλίου


Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση της εφημερίδας «Παρόν» (20.05.2007) να γραφτεί νέο βιβλίο με την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών.

Για τη βοήθεια όσων επιθυμούν να στείλουν δικές τους επιστολές, παρέχουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ορισμένων εφημερίδων, αλλά και όλων των βουλευτών του κοινοβουλίου στη διεύθυνση
http://www.antibaro.gr/bouleutes.htm

Επίσης, σας παρουσιάζουμε ενδεικτικό απόσπασμα από σχετική επιστολή. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Αντίβαρου. http://www.antibaro.gr


Στις 14 Φεβρουαρίου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαβεβαίωνε ότι το βιβλίο Ιστορίας έχει «προτεραιότητα αξιολόγησης».

Στις 15 Μαρτίου παραδόθηκε το τελικό πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών στο ΥΠΕΠΘ και από εκεί στη συγγραφική ομάδα για διορθώσεις. Την σφοδρή κριτική της έκθεσης, επί «μείζονος σημασίας ζητημάτων», «προχειρότητας», «λαθών και παραλείψεων ουσιώδους σημασίας», «μη ενίσχυσης της εθνικής μνήμης και αυτογνωσίας», ασφαλώς τη γνωρίζετε.

Στις 4 Μαΐου ο γ.γ. του ΥΠΕΠΘ κ. Καραμάνος ισχυρίζεται στον τύπο ότι «το βιβλίο Ιστορίας θα διορθωθεί μέχρι τέλη Μαίου με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών».

Παρόλ’ αυτά, τα σημερινά δεδομένα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα!

Τα ερωτηματολόγια δεν είναι έτοιμα και τελικά, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Οι ως τώρα διορθώσεις αφορούν μόνο σε ένα ένθετο με επουσιώδη παροράματα (κυρίως ορθογραφικά λάθη).

Η υπεύθυνη της συγγραφικής ομάδας, κ. Ρεπούση, φαίνεται πως γνώριζε κάτι παραπάνω αρκετά νωρίς, καθώς από τις 28 Μαρτίου (δηλαδή 10 μόλις ημέρες μετά την παραλαβή των παρατηρήσεων της Ακαδημίας Αθηνών από το Υπουργείο) ακύρωνε όλες τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών παραγόντων (Υπουργείο, Π.Ι.) καθώς δήλωνε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας ότι «επέμβαση στο βιβλίο θα γίνει από τη νέα σχολική χρονιά», και ότι «ο βασικός άξονας του βιβλίου δεν αποσύρεται σε καμία περίπτωση»!. Στις 8 Μαίου προχωρά ακόμη περισσότερο όταν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι «ελπίζει οι επόμενες εκδόσεις του βιβλίου να είναι ακόμη λιγότερο ελληνοκεντρικές»!

Δηλαδή, η αυστηρή και ουσιαστική κριτική της Ακαδημίας Αθηνών στην έκθεσή της ακριβώς πάνω στον άξονα γραφής του βιβλίου ρίπτεται πανηγυρικά στον κάλαθο τον αχρήστων με περισσή αλαζονεία από την ίδια τη συγγραφική ομάδα, που κατόπιν σχετικών και ξεκάθαρων εντολών του Υπουργείου, θα έπρεπε –υποτίθεται - να την ακολουθήσει πιστά.


Ανδρέας Σταλίδης.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails