Wednesday, January 21, 2009

Εβραίος κατασκεύασε και έκδοσε αυτοβιογραφία απο Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ την είχε επινοήσει

Ματαιώθηκε η έκδοση μιας αυτοβιογραφίας με μία υπέροχη ιστορία αγάπης σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όταν ο συγγραφέας παραδέχτηκε ότι την είχε επινοήσει.

Πηγή:http://worldorigin.flash.gr/cosmosl/2008/12/29/40951id/


Τη ματαίωση της έκδοσης ενός βιβλίου απομνημονευμάτων από το Ολοκαύτωμα, που περιείχε μία εκπληκτική ιστορία αγάπης, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Berkley Books του ομίλου Penguin Group. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ματαιώθηκε η έκδοση του βιβλίου «’γγελος στο Φράκτη, Η αληθινή ιστορία μιας αγάπης που επιβίωσε» (Angel at the Fence, The True Story of a Love that Survived), αφού προηγουμένως, ο συγγραφέας Χέρμαν Ρόζενμπλατ παραδέχτηκε στην ατζέντη του, Αντρέα Χέρστ, ότι είχε επινοήσει ένα μέρος του βιβλίου.

Ο 79χρονος Ρόζενμπλατ, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος σήμερα που ζει στη Φλόριντα, είχε εμφανιστεί δύο φορές στην τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα Γουίνφρι και είπε την ιστορία του πως γνώρισε τη σύζυγο του όταν του πετούσε μήλα πάνω από το φράκτη ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γερμανία. Αποκαλύφθηκε ωστόσο ότι είχε κατασκευάσει την ιστορία για ένα διαγωνισμό λογοτεχνίας μιας εφημερίδας πριν από δέκα χρόνια.

«Θα ζητήσουμε από το συγγραφέα και την ατζέντη του να επιστρέψουν όλα τα χρήματα που έχουν πάρει για αυτή την εργασία», είπε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.

Σε δήλωσή της η Χερστ είπε ότι ο συγγραφέας της αποκάλυψε ότι κατασκεύασε τον πυρήνα της ερωτικής ιστορίας, στην οποία ισχυριζόταν ότι μετά τον πόλεμο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε, ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε την πολωνέζα μετανάστρια Ρόμα Ρατζίσκι, η οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν η κοπέλα που του πετούσε την τροφή πάνω από το φράκτη στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σλιέμπεν, όπου ήταν κρατούμενος.

Η Χερστ είπε ότι η ιστορία του συγγραφέα για την κράτηση και την επιβίωση του ιδίου και των αδελφών του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αληθινή, αλλά επινόησε την ερωτική ιστορία για να κερδίσει μεγαλύτερη προσοχή.

«Όπως και πολλοί άλλοι που διάβασαν την ιστορία του Χέρμαν, ή τον είδαν μαζί με την Ρόμα στην εκπομπή της Όπρα, δεν αμφισβήτησα ούτε ένα λεπτό την αυθεντικότητα μιας ιστορίας που κυκλοφόρησε ευρύτατα», είπε η Χέρστ, η οποία προσέθεσε ότι «όλοι όσοι εργάστηκαν τον τελευταίο χρόνο με τον Χέρμαν είναι έκπληκτοι και απογοητευμένοι που μία ιστορία ελπίδας, είχε ένα τόσο δυσάρεστο τέλος».

Το βιβλίο που θα κυκλοφορούσε το Φεβρουάριο τέθηκε υπό αμφισβήτηση και έρευνα όταν πολλοί ακαδημαϊκοί είπαν στο περιοδικό New Republic ότι η περιγραφή του στρατοπέδου δεν ήταν ακριβής και η ρίψη τροφίμων πάνω από το φράκτη αδύνατη.

Η ταινία

Ο Χάρις Σάλομον, πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας Atlantic Overseas Pictures, η οποία ξεκινά το Μάρτιο στην Ουγγαρία τα γυρίσματα μία ταινίας κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση το βιβλίο του Ρόζενμπλατ, δήλωσε ότι «στη ζωή υπάρχουν ορισμένα πράγματα, όπως ένας επιζών του ολοκαυτώματος, που δεν αμφισβητούνται».

«Τον πίστεψα», είπε ο Σάλομον, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μετά από τη ματαίωση της έκδοσης του βιβλίου μίλησε με τον Ρόζενμπλατ που του είπε ότι το έκανε επειδή νόμισε ότι θα τον βοηθούσε να πει την ιστορία του ολοκαυτώματος.

«Ήταν το σωστό μήνυμα με λάθος αγγελιοφόρο, αλλά ο πυρήνας της ιστορίας είναι θαυμάσιος», είπε ο Σάλομον, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ταινία θα καταγράψει όλη την ιστορία.

«Ουσιαστικά θα είναι δύο ιστορίες, η φαντασία που δημιούργησε στο μυαλό του συνδυασμένη με την πραγματική ζωή του Χέρμαν Ρόζενμπλατ που την κατασκεύασε, θα τον παρουσιάσω ως έναν άνθρωπο που έκανε κάτι πολύ κακό», είπε ο Σάλομον.

Η καθηγήτρια της Σύγχρονης Εβραϊκής και των Σπουδών του Ολοκαυτώματος στο πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, Ντέμπορα Λιπσταντ, έγραψε στο μπλογκ της ότι το βιβλίο αναστάτωσε κάποιους από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος και θα μπορούσε να δώσει τροφή στους αρνητές του.

Ο κατάλογος των ψεύτικων απομνημονευμάτων

Το βιβλίο είναι το πιο πρόσφατο σε έναν κατάλογο απομνημονευμάτων, οι συγγραφείς των οποίων κατηγορήθηκαν για «κατασκευή» και αναμένεται να αυξήσει την πίεση στους εκδοτικούς οίκους να ελέγχουν πιο προσεκτικά τα πραγματικά γεγονότα στα βιβλία που εκδίδουν.

Το 2006, ο αμερικανός συγγραφέας Τζέημς Φρέι, παραδέχτηκε ότι είχε επινοήσει σημεία-κλειδιά των απομνημονευμάτων του για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά με τίτλο «ένα εκατομμύριο μικρά κομμάτια», που είχε βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων.

Το Φεβρουάριο, η Μίσα Ντεφονσέκα, παραδέχτηκε ότι είχε βγάλει από το μυαλό της το μεγαλύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας της, που είχε επίσης βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων και αφορούσε μία νεαρή εβραιοπούλα που την έσωσαν λύκοι, ενώ κρυβόταν από τους ναζί στην Ευρώπη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εφέτος ανακλήθηκε από τα βιβλιοπωλεία, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν «κατασκευασμένο», και το βιβλίο της Μάργκαρετ Τζόουνς «Έρωτας και Συνέπειες» με θέμα μία νεαρή μιγάδα που μεγάλωσε σε μία γειτονιά του Λος ’ντζελες, όπου κυριαρχούσαν οι συμμορίες.







No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails