Monday, November 30, 2009

«Στόπ» στους μιναρέδες από τους Ελβετούς.

Θα συνεχίσουν οι Αραβες να καταθέτουν τα πετροδολάριά τους στις ελβετικές τράπεζες και να πηγαίνουν για σκι στο Σεν Μόριτς;
Η φιλήσυχη Ελβετία άνοιξε ξαφνικά «πόλεμο» με τον ισλαμικό κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Χτες οι πολίτες της αγνόησαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, των τραπεζών και των επιχειρηματιών και αποφάσισαν με 57,5% να μην υψωθεί στο εξής κανένας νέος μιναρές στη χώρα.



Το συνταγματικό δημοψήφισμα έγινε με πρωτοβουλία τριών ακροδεξιών κομμάτων (με επικεφαλής το Λαϊκό Κόμμα Ελβετίας) που έκριναν ότι ο μιναρές αποτελεί «σύμβολο πολιτικής εξουσίας και φονταμενταλισμού».
Μολονότι υπάρχουν μόνο 150 τζαμιά και 4 μιναρέδες σε όλη την Ελβετία, ο καβγάς φούντωσε όταν άρχισαν να ξεφυτρώνουν μιναρέδες όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και




σε χωριά.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η ζυγαριά έγειρε χάρη στην ψήφο των Ελβετίδων, που απεχθάνονται τις μπούρκες και την καταπίεση των γυναικών στο Ισλάμ. Εβαλαν όμως σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ και την Υπατη Αρμοστεία ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ εντός και εκτός των ελβετικών συνόρων, καθώς το «Ναι» στην απαγόρευση των μιναρέδων επικράτησε σε 22 από τα 26 καντόνια. Μόνο στη Γενεύη επικράτησε καθαρά το «Οχι», έδρα διεθνών οργανισμών και με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο.

Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν επικράτηση του «Οχι» με 53%, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αντέδρασε με «έκπληξη και απογοήτευση».

«Τώρα πρέπει επειγόντως να βρούμε ένα σημείο διαλόγου ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις», είπε ο αντιπρόσωπος του ΟΙΔ στη Γενεύη. Για «αρνητικό σοκ και δυσάρεστη έκπληξη» έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία, ενώ το Κόμμα των Ελβετών Πρασίνων σχεδιάζει να προσβάλει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελβετίας, Χανς-Ρούντολφ Μερτς, είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν «Οχι» σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υπογραμμίζοντας πως οι μουσουλμάνοι της Ελβετίας πρέπει να έχουν δικαίωμα πλήρους άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Μολονότι οι υπάρχοντες μιναρέδες δεν θα γκρεμιστούν ούτε θα απαγορευτεί η ανέγερση νέων τζαμιών, πολλοί φοβούνται μποϊκοτάζ των ελβετικών προϊόντων και βίαιες διαδηλώσεις στις ελβετικές πρεσβείες του εξωτερικού.
Ο,τι δηλαδή έπαθε και η Δανία το 2005, για τα σκίτσα του Μωάμεθ. Με τη διαφορά ότι η Ελβετία είναι το αρχέτυπο της μετριοπάθειας και της ουδετερότητας και δεν αντέχει να τσαλακωθεί η εικόνα της.
Αλλωστε, από τους 400.000 μουσουλμάνους που κατοικούν στη χώρα των Αλπεων, μόνο το 14% ζει με τον παραδοσιακό ισλαμικό τρόπο. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ευρώπη (Κόσοβο, Αλβανία, Βοσνία) και την Τουρκία. «Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ελβετικού λαού», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βέρνης, καλώντας σε διάλογο τις θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες.

Οσο για τους εκπροσώπους των μουσουλμάνων της Ελβετίας, δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους. «Φοβάμαι ότι θα έχουμε μεγάλους μπελάδες. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαμε περισσότερες επιθέσεις σε τζαμιά της Ελβετίας, από όσες τα τελευταία 40 χρόνια», είπε στο BBC ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμανικών Οργανώσεων της Ζυρίχης, Ταμίρ Χατζιπολού.
«Είμαι αποκαρδιωμένος. Τι θα πούμε στα παιδιά μας;», συμπλήρωσε ο πρώην εκπρόσωπος του τζαμιού της Γενεύης, Χαφίντ Ουαρντίρι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Πηγή Έθνος online

http://epirus-ellas.blogspot.com/2009/11/blog-post_2847.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails