Thursday, February 18, 2010

"Σαρωτές ανάγνωσης του νού" στα αεροδρόμια

Εν μέσω του διεθνούς τεχνητού παροξυσμού για την ενίσχυση της ασφάλειας των αεροδρομίων, κυκλοφόρησαν προτάσεις για χρησιμοποίηση «σαρωτών ανάγνωσης του νου».

Ο δημοσιογράφος του Associated Press, Michael Tarm, αποκάλυψε την ύπαρξη της ισραηλινής εταιρίας WeCU Technologies που κατασκευάζει ένα σύστημα, το οποίο προβάλλει εικόνες σε οθόνες του αεροδρομίου, που συνδέονται με μία ορισμένη τρομοκρατική ομάδα, που μόνο ένας υποψήφιος τρομοκράτης θα αναγνώριζε.



Το σύστημα στηρίζεται στη λογική ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μην αντιδράσουν, έστω και ελάχιστα, σε οικείες εικόνες που εμφανίζονται ξαφνικά σε ασυνήθιστα μέρη. Η αντίδραση θα μπορούσε να είναι ένα τρεμόπαιγμα των ματιών, η επιτάχυνση των καρδιακών παλμών, μια νευρική κίνηση ή γρηγορότερη αναπνοή.




Το σύστημα Βασίζεται κυρίως στις κρυμμένες κάμερες και αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν κάποια ελαφριά αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος και στους καρδιακους παλμούς. Ως τώρα, η WeCU έχει επιχορηγηθεί από την Ένωση Ασφάλειας Μεταφορών και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη αναπτύξει ένα πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο, επέδειξε ήδη στις ΗΠΑ, την Γερμανία και το Ισραήλ.


Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας έδωσε το πράσινο φως και σε άλλες, παρόμοιου τύπου τεχνολογίες, όπως n FAST (Future Attribute Screening Technology), η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό βιομετρικών σαρωτών για να μετρήσει τον σφυγμό, την αναπνοή, τη διαστολή της κόρης του ματιού και άλλες ενδείξεις, οι οποίες μπορούν να προσδιορίσουν την ύπαρξη «εχθρικής πρόθεσης».

Αν και η FAST δεν είναι τόσο επιθετική όσο το σύστημα της WeCU, φαίνεται πως βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην εφαρμογή της, καθώς η δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες -αξίας 20 εκατ. δολαρίων- τεχνολογίας πρόκειται να ξεκινήσει το 2011. Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν την οργή τους για την προσέγγιση αυτή, αποκαλώντας την «οργουελική» και παρόμοια με «λήψη εγκεφαλικών αποτυπωμάτων».

Η απόπειρα ανάγνωσης της σκέψης ενός ατόμου πλησιάζει τον μελλοντικό κόσμο που απεικονίστηκε στην ταινία Minority Report, όπου ο Tom Cruise υποδυόταν έναν αστυνομικό που στοχοποιεί ανθρώπους για «προ-εγκλήματα» ή για την απλή σκέψη να παραβιάσουν το νόμο.

Πηγή: www.alternet.org

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails