Friday, August 6, 2010

53 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΔΩΣΕ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ


  • Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να σώσει τις τράπεζες και όχι τους πολίτες, οι οποίοι χρεώνονται για να διασωθούν προβληματικά "μαγαζιά"
  • Αλήθεια, γιατί δεν ισχύει για τις τράπεζες ο νόμος της αγοράς που λέει "δεν τα κατάφερες, κλείνει το μαγαζί σου";
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες αδυνατούν να δανειστούν από τις αγορές και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Αν όχι όλες σίγουρα πολλές οι οποίες είναι σίγουρο ότι στα stress tests του Σεπτεμβρίου θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος εγγυήσεων κατά 25 δις ευρώ έτσι ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην έκδοση ομολόγων που θα γίνουν δεκτά από την ΕΚΤ ώστε να δανείζονται από αυτήν απρόσκοπτα.
Το συνολικό πακέτο των εγγυήσεων τους ελληνικού δημοσίου έφτασε τα 55 δις και με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερες εξελίξεις με συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν αντέχουν άλλο.
Η εξέλιξη αυτή εκλήφθηκε ως αρνητικό στοιχείο από την αγορά γι’ αυτό και το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,8%. Το θέμα που τίθεται ωστόσο, είναι κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ή μήπως παίρνουν το χρήμα για να κλείσουν αμαρτωλές τρύπες του παρελθόντος. Διότι ούτε δάνεια δίνουν, ούτε βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν και η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό. Πώς θα διατηρηθεί σε θετικό επίπεδο λοιπόν η πιστωτική επέκταση με τις τράπεζες αφενός να μην ανοίγουν τις κάνουλες αφού και οι ίδιες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μην δανείζονται αφού δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα δάνειά τους;
Ότι είναι να γίνει, επομένως, στον τραπεζικό κλάδο πρέπει να γίνει άμεσα. Γι’ αυτό και δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υπόθεση της πρότασης της Πειραιώς. Ακόμη δεν ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι αποτίμησης της περιουσίας του κράτους σε ΑΤΕ και ΤΤ και από Σεπτέμβριο θα έχουμε το πόρισμά τους. Μέχρι τότε απολύτως τίποτε.
Μήπως ο ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας με συνένωση δυνάμεων και ισχυρή παρέμβασης στα επιτόκια και τη γενικότερη πιστωτική πολιτική θα ήταν η καλύτερη λύση; Διότι αν επιλεγεί και εδώ το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ΑΤΕ και ΤΤ προς όφελος των ιδιωτικών τραπεζών (οι οποίες έχουν και πρόβλημα) τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Υ.Γ.: Κάνοντας μία απλή πρόσθεση: 28 + 25 = 53 δισ. ευρώ οικονομική ενίσχυση στις τράπεζες για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά. Και τί γίνεται; Οι τράπεζες μείωσαν τον αριθμό εγκριθέντων δανείων!!! Και η αγορά... πεθαίνει... Ή οικονομική ενίσχυση, όμως, παραμένει στις τσέπες των τραπεζιτών... Θέλω κι εγώ να γίνω τραπεζίτης... 

http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/25.html

1 comment:

Anonymous said...

Η αγροτικη τραπεζα, στην οποια χρωστουν οι περισσοτεροι Ελληνες αγροτες, χρεοκωπει τεχνητα για να περασει σε...ιερα χερια μαζι με την Ελληνικη γη. Εντελως συμπτωματικα!

Σαλλαχ Σαλλαχ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails