Wednesday, April 18, 2012

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε έναν νομπελίστα γιατί τόλμησε να του ασκήσει κριτική!


Ανεπιθύμητος στο Ισραήλ ο Γκίντερ Γκρας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα απαγορευτεί στον Γερμανό νομπελίστα συγγραφέα να επισκεφθεί τη χώρα
Ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας

Ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας είναι πλέον για το Ισραήλ ανεπιθύμητο πρόσωπο μετά τη δημοσίευση ποιήματος στο οποίο χαρακτηρίζει το Ισραήλ απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και «πηγή ενός αναγνωρίσιμου κινδύνου».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι θα απαγορευτεί στον Γκρας να επισκεφθεί το Ισραήλ λόγω της «προσπάθειάς του να υποδαυλίσει το μίσος κατά του ισραηλινού κράτους και του ισραηλινού λαού και έτσι να προωθήσει τις ιδέες που πρέσβευσε όταν φορούσε τη στολή των SS». (Αυτήν την παραδοχή είχε κάνει ο Γκρας το 2006).

Πρόσθεσε δε ότι «εάν ο Γκίντερ Γκρας θέλει να συνεχίσει να διαδίδει το στρεβλό έργο του μπορεί να το κάνει στο Ιράν όπου τον περιμένει ένα δεκτικό ακροατήριο».

Το ποίημα με τίτλο «τι πρέπει να ειπωθεί» δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Sueddeutshe Zeitung.

Σε αυτό ο 84χρονος Γκρας καταδικάζει τις πωλήσεις όπλων από τη Γερμανία στο Ισραήλ και τονίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο εβραϊκό κράτος να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ιράν.

Το ποίημα καταδίκασαν ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία. Ο συγγραφέας, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι εκ των υστέρων θεωρεί ότι θα έπρεπε να αλλάξει τη φρασεολογία στο ποίημά του «για να είναι σαφές ότι μιλάει καταρχήν για την κυβέρνηση Νετανιάχου».
Πηγή

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails