Tuesday, April 30, 2013

Χαράτσια, χαράτσια, χαράτσια!

Σε ανοιχτή γραμμή με την Εφορία θα είναι για εννέα μήνες, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούνιο και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς πέρα από το...
μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι τέλος ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και ΦΑΠ για τρεις χρήσεις (2011, 2012, 2013).


Η ημερομηνία «κλειδί» για την καταβολή του τέλους είναι η 1η Μαΐου. Οπως ορίζεται στο πολυνομοσχέδιο, φόρο θα καταβάλουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ηλεκροδοτούνταν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.Οποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε τυχόν διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ακινήτου που δεν χρησιμοποιείται για να απαλλαγεί από την πληρωμή του τέλους, έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

Τα εκκαθαριστικά για τους τέσσερις φόρους θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τον Ιούνιο και έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

Ειδικότερα περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν από τον μεθεπόμενο μήνα να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι», δηλαδή το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση:

Τα προβλεπόμενα έσοδα ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ.
Ο φόρος για το 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012, αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.
Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.

Το νέο «χαράτσι» θα είναι σημαντικά αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών, θα υπολογίζεται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, προσδιοριζόμενο με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του δήμου που υπάγεται το κάθε, εκτός αντικειμενικού συστήματος, ακίνητο, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 υπολογιζόταν με σταθερό συντελεστή 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το τέλος για το τρέχον έτος θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα.
Εως τις 15 Μαΐου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στους δήμους και να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία των ακινήτων τους που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το νέο χαράτσι θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο και θα εμφανιστεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η εξόφληση θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014.


Αν το τέλος δεν καταβληθεί στη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση αποστέλλεται στη ΓΓΠΣ, η οποία βεβαιώνει το οφειλόμενο τέλος και η Εφορία στη συνέχεια κινεί τις διαδικασίες εναντίον του οφειλέτη αναγκαστικής είσπραξης.
500.000 φορολογούμενοι

Εξάλλου πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με ένα εκκαθαριστικό τον ΦΑΠ της διετίας 2011 - 2012.
Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ
Εξετάζεται από μηδενική βάση ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Από μηδενική βάση επανεξετάζεται το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι αν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο, το οποίο θα ανακουφίσει τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
Για να θεσμοθετηθεί όμως αφορολόγητο, πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ ετησίως που ζητά η τρόικα. Ολα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων και αναμένεται να εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση την Μ. Τρίτη. Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις προβλέπει:

1. Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοπους, αγρούς).
2. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ενώ δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι το σενάριο για την εφαρμογή του φόρου χωρίς αφορολόγητο δηλαδή από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Το «αγκάθι»
Σε περίπτωση καθιέρωσης ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ για το ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 100.000 ευρώ. Ετσι υπολογίζεται ότι από τον νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εφαρμογή του νέου φόρου αποτελούν τα αγροτεμάχια, καθώς τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγησή τους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει ή όχι αφορολόγητο όριο. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να φορολογηθούν όλα τα αγροτεμάχια ακόμη και αυτά που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Απαλλάσσονται υπό όρους οι νέοι άνω των 18 ετών
Απαλλάσσονται τελικά από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το 2013 οι νέοι ηλικίας από 18 ετών και άνω υπό τον όρο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα που δηλώνονται από τους γονείς. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν από την Εφορία δικό τους ΑΦΜ.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, διευκρινίζεται ότι «ο υπόχρεος σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι κάθε φυσικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδας που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο πρόσωπο». Αυτό σημαίνει ότι υποχρεούνται στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης:

Ολοι οι νέοι ηλικίας 18 ετών και άνω εφόσον δεν είναι προστατευόμενα τέκνα.
Τα προστατευόμενα τέκνα που απέκτησαν το 2012 εισόδημα από εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομιά.

Με βάση τα παραπάνω και την ισχύουσα νομοθεσία, για να θεωρηθεί κάποιος ενήλικος προστατευόμενο τέκνο και να απαλλαγεί από την υποβολή φορολογικής δήλωσης φέτος θα πρέπει να μην έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας και να σπουδάζει, ή να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
Για τα παραπάνω τέκνα καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Επίσης, για να θεωρείται κάποιος προστατευόμενο τέκνο θα πρέπει να συνοικεί με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά του να μην υπερβαίνει το ποσό των 2.900 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν παρουσιάζει αναπηρία 67% και πάνω.

Επισημαίνεται ότι για το όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από τον δικαιούχο: α) το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι τον δεύτερο βαθμό εξ αίματος, β) τα εισοδήματα των ανηλίκων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα, γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στον ανήλικο με δικαστική απόφαση ή ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο και δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.

Κ. Αντωνάκος - Κ. Τσαχάκης
ΠΗΓΗ: Έθνος

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4415.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails