Thursday, June 27, 2013

Φόροι-"φωτιά" για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων


Φόρους - «φωτιά» θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες που διατηρούν ακίνητα σε 457 περιοχές της χώρας που δεν εφαρμόζεται ο αντικειμενικός προσδιορισμός. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις τιμές (ανά τετραγωνικό μέτρο) με βάση με τις οποίες θα υπολογιστούν στις συγκεκριμένες περιοχές οι φορολογητέες αξίες των οικοπέδων επί των οποίων θα επιβληθεί ο ΦΑΠ για τα έτη 2011,2012 και 2013.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη η κατώτατη τιμή καταγράφεται στον Έβρο και ανέρχεται στα 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η ανώτατη στην περιοχής της Βούλας και φθάνει στα 3.040 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων θα υπολογισθεί στον Άλιμο με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, στη Δάφνη με 1.600 ευρώ, στην Εκάλη και την Κηφισιά με 1.320 ευρώ, σε Μαρούσι, Πεύκη, και Υμηττό με 1.000 ευρώ, στα Μελίσσια με 880 ευρώ και στο Χαλάνδρι με 670 ευρώ.
 
Εντύπωση πάντως προκαλούν οι αποκλίσεις μεταξύ των εν λόγω τιμών και των αντικειμενικών τιμών, παρότι - όπως αναφέρεται και στην απόφαση - η αξία των οικοπέδων όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, υπολογίζεται με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας.
 
Για παράδειγμα, η νέα «ειδική τιμή» για τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα στο Δήμο Δάφνης (Αττική) ορίζεται στα 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η ανώτερη αντικειμενική τιμή σε όλο τον δήμο δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ.
Η τιμή στο γειτονικό δήμο του Αγ. Δημητρίου ορίστηκε πολύ χαμηλότερα στα 700 ευρώ και στην Ηλιούπολη ακόμη πιο κάτω στα 624 ευρώ ανά τ.μ.Στην Αγία Παρασκευή η τιμή ορίστηκε στα 960 ευρώ ανά τ.μ, στη Νέα Πεντέλη στα 395 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ ορίστηκε η τιμή στους Δήμους Πεύκης, Υμηττού.
 
Στη Ραφήνα 500 ευρώ, στην Ανάβυσσο 200 ευρώ, στην Αίγινα ορίστηκε στα 31 ευρώ μόλις, στις βραχονησίδες στους Φούρνους Κορσέων 83 ευρώ, στη Ρόδο 66 ευρώ, στη Χίο 42 ευρώ.
Για τις τιμές αυτών των ακινήτων έχει ενημερωθεί  και η τρόικα η οποία συναίνεσε για την τριπλή «ΦΑΠα» που θα έρθει για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.  
Να σημειωθεί ότι μόνο από την ΦΑΠ του 2011 που υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες, εξαιτίας του γεγονότος ότι το αφορολόγητο όριο «ψαλιδίστηκε» στα 200.000 ευρώ ( από 400.000 ευρώ) αναμένονται εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ. 
 
Άλλα τόσα υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα έρθουν στα κρατικά ταμεία και από τον ΦΑΠ του 2012, ενώ το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληγούν μόνο από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αλλά και από το «χαράτσι»  των ακινήτων που θα πληρώσουν με τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.
 
Μάλιστα η οι δανειστές είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την είσπραξη του φετινού «χαρατσιού» σε 5 δόσεις και είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να μειωθούν οι δόσεις σε 4, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά ποσό 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί το 2014. 
Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός που η τρόικα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 έσοδα ύψους 3,17 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτου άσκησε πιέσεις ώστε να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. 
 
Μ. Χριστοδούλου

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails