Sunday, November 24, 2013

Bank of America/Merrill Lynch: Αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει το χρέος μπορεί να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της ανάγκες!


του Σπύρου Χατζάρα 

Έλεγαν ψέματα και πούλαγαν τζάμπα Ελπίδα. Και ο δήθεν εκλεγμένος πρωθυπουργός, και ο κ. διοικητής, και ο καθηγητάκος, και οι κομισάριοι των Βρυξελλών που τους έκαναν πλάτες. 


 Η ανάπτυξη δεν αρχίζει στο τέλος του 2013.Αντίθετα, όπως γράφω συνεχώς, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί για έβδομο χρόνο και το 2014. 

Η φρέσκια έκθεση του ΟΟΣΑ, για την παγκόσμια οικονομία, που έλαβε υπόψη της όλες τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των «ελληνικών» Τραπεζών και των τενεκέδων του «κυβερνητικού Επιτελείου», προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2014, και ότι η Ελλάδα, θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όσο θα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητά της και θα ενισχύεται το εμπόριο παγκοσμίως, το 2015. 

Προσοχή! Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που είναι «φιλική» προς την κυβέρνηση και για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, συναρτά την επιστροφή στην ανάπτυξη κυρίως με τις εξελίξεις στην διεθνή οικονομία και όχι με την εφαρμογή του αποτυχημένου «προγράμματος σταθεροποίησης». 

Το δημόσιο χρέος που αυξήθηκε στα 321,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 σε ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 176,6% το 2013, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά τις απολύσεις, και τα λουκέτα, και παρά τις μάταιες «θυσίες» του ελληνικού λαού. 

Το χρέος θα ανέβει στο 181,3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 183% το 2015, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί και δεν θα αντιστραφεί, ώστε χωρίς «περεταίρω ελάφρυνση» του χρέους δεν θα επιτευχθεί «δημοσιονομική σταθερότητα». 

Επομένως το «πρόγραμμα σταθεροποίησης» δεν προσφέρει «σταθεροποίηση». Αυτή είναι η αλήθεια. Μάταιες οι θυσίες. Προσφορά στον πίθο των Δαναΐδων. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, μια άλλη έκθεση, αμερικανική, της Bank of America/Merrill Lynch, καταρρίπτει έναν ακόμα «αστικό μύθο» της προπαγάνδας του καθεστώτος της Χούντας του ΔΝΤ. Δεν δανειζόμαστε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, αλλά για να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις εσωτερικές ανάγκες της εάν πολύ απλά σταματούσε να εξυπηρετεί το χρέος της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου απαρτίζεται από δάνεια που έχει λάβει από την υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζει η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. Η ομολογία αυτής της αλήθειας έγινε στο πλαίσιο των αμοιβαίων εκβιασμών ανάμεσα στους διεθνείς παίκτες των αγορών, και για το λόγο αυτό θάφτηκε από τους εντόπιους παπαγάλους αναλυτές. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τους δανειστές για να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της ανάγκες, αλλά για να εξυπηρετήσει τα προηγούμενα δάνεια. 

Ο επαχθής δανεισμός γίνεται προς όφελος των δανειστών. Αυτό μας είπε η έκθεση της Bank of America, που αποκάλυψε την έκταση αποτυχίας του προγράμματος σταθεροποίησης. Το «χρηματοδοτικό κενό για το 2014-15 είναι 10,9 δισ. ευρώ (4,4 δισ. το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015), και για να «σταθεροποιηθεί» η ελληνική οικονομία χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, χαμηλότερα επιτόκια από το EFSF, αλλά και σημαντική παράταση στις λήξεις των δανείων. 

Η Bank of America με δυο λόγια, μας υποδεικνύει την άλλη πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εξόφληση τους χρέους σε 50 χρόνια, με το επιτόκιο δανεισμού της ΚΤΕ, δηλαδή 0,50%, και διαγραφή του χρέους από τα ομόλογα που δόθηκαν εν αγνοία του ελληνικού λαού ως εγγύηση στις τράπεζες. Μετά από αυτό, το ζήτημα Ευρώ ή δραχμή, δεν θα είχε την κρισιμότητα του σήμερα.
Αυτό θα πει «άλλη πολιτική», «άλλη διαπραγμάτευση», «έξοδος από το τούνελ του μνημονίου». 

Αντίθετα, από τις πραγματικές πολιτικές ανάγκες του τόπου, ο μέγας χορηγός του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η «κοινοπραξία του Τζαμιού», σ’ ένα περιβάλλον με μια διαρκώς υπερχειλίζουσα ρευστότητα, ασχολείται με τη συνομωσία Ντόρας-Αβρααμό για την αποκαθήλωση του φον Αντωνάκη, με τους ιλίγγους του συνταγματολόγου, με τις δημοσκοπήσεις μαϊμού υπέρ του Αξελ, με την νομιμοποίηση των λαθραίων με το πολιτικό μέλλον του Τσατσόπουλου, και με εκβιασμούς εις βάρος των εκλεκτών του λα(γ)ού. 

 Έκαστος στο είδος του και ο Νότης ο φελλός στις αόρατες επενδύεις, που λένε.

http://deltio11.blogspot.gr/2013/11/blog-post_473.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails