Wednesday, November 6, 2013

Το Ισραήλ πίσω απ' την δολοφονία του Αραφάτ με πολώνιο;

Δηλητηρίαση Αραφάτ με πολώνιο έδειξε η έρευνα




Στον ισχυρισμό ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε, το 2004, με ραδιενεργό πολώνιο, προχώρησε σήμερα η χήρα του Σούχα, επικαλούμενη τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων που έκανε ελβετικό εργαστήριο σε δείγματα που είχαν ληφθεί από το λείψανο του εκλιπόντος ηγέτη των Παλαιστινίων.

«Αποκαλύπτουμε ένα πραγματικό έγκλημα, μια πολιτική δολοφονία», δήλωσε η Σούχα Αραφάτ στο Reuters από το Παρίσι.

Tις συνθήκες θανάτου του Αραφάτ είχε αναλάβει να διερευνήσει ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης, οι οποίοι προχώρησαν στην εκταφή του Αραφάτ από τον τάφο του στην Ραμάλα και πήραν δείγματα από το λείψανό του για να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασής του.

«Αυτό επιβεβαίωσε όλες μας τις αμφιβολίες», σημείωσε η Σούχα Αραφάτ, η οποία συναντήθηκε χθες με μέλη της ελβετικής ιατροδικαστικής ομάδας στην Γενεύη.
«Αποδείχθηκε επιστημονικά ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια και έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτός ο άνθρωπος δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η ίδια.

Η Σούχα Αραφάτ δεν κατηγόρησε κάποια χώρα ή κάποιο πρόσωπο, αρκούμενη να σημειώσει ότι ο ιστορικός ηγέτης της PLO «είχε πολλούς εχθρούς».

Πιο οξύς, ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της PLO υποστήριξε: «Ο πρόεδρος Αραφάτ πέθανε πέφτοντας θύμα οργανωμένης τρομοκρατικής δολοφονίας που διαπράχθηκε από ένα κράτος, το οποίο είναι το Ισραήλ, που ήθελε να απαλλαγεί από αυτόν. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από το ελβετικό ινστιτούτο επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του με πολώνιο και αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ την εκτέλεσε", προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαχρονικά αποποιηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο θάνατο του Αραφάτ, επισημαίνοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν 75 ετών και τηρούσε ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Επί των νέων ευρημάτων η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προέβη σήμερα σε κανένα σχόλιο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο αντίγραφο της έκθεσης των Ελβετών εμπειρογνωμόνων, ότι οι αναλύσεις στα δείγματα που ελήφθησαν από το λείψανο του Αραφάτ από ελβετικό εργαστήριο υποστηρίζουν την υπόθεση της δηλητηρίασης από πολώνιο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

«Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ως ένα βαθμό την υπόθεση ότι ο θάνατος ήταν συνέπεια μιας δηλητηρίασης με πολώνιο - 210», σύμφωνα με την έκθεση.

«Καταμετρήσαμε δράση πολωνίου-210 στα οστά και στους ιστούς ανώτερη κατά 20 φορές σε σχέση με τις αναφορές που γίνονται στα ιατρικά εγχειρίδια», αναφέρουν οι δέκα γιατροί του ινστιτούτου της Λωζάννης.

Παλαιστινιακή πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση αυτή και ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «ότι αυτό που αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα είναι ακριβές», σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.
Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε γαλλικό νοσοκομείο στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Τον Νοέμβριο του 2012, δείγματα από το λείψανό του είχαν παραδοθεί σε Γάλλους, Ελβετούς και Ρώσους εμπειρογνώμονες για να αποφανθούν αν ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails