Wednesday, October 22, 2014

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;

perfumes_hugo_chavez_y_che_guevara-congreso_labiofam_2014_milima20140925_0393_11
Την… εξωτική Κούβα θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον αρχικουκουέ Κουτσούμπα, από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2014, «έπειτα από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας» (όπως καυχώνται οι… επιρρεπείς σε τέτοια κουκουέδες).
Την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε η επίσκεψη, στο κύριο άρθρο της η ναυαρχίδα του αμερικανοσιωνιστικού κατεστημένου, New York Times, ζητούσε την κατάργηση του (χαλαρού πλέον…) αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα και την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Μάλιστα, ως ισχυρό επιχείρημα προέβαλλε μια σειρά μέτρων που.....
πήρε η κυβέρνηση των Κάστρο, στην κατεύθυνση της παλινόρθωσης του καπιταλισμού και της γενικότερης αμερικανοποίησης της χώρας:
«Ο Ομπάμα οφείλει να εξετάσει την περίπτωση της Κούβας, όπου μια στροφή πολιτικής θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική του. Για πρώτη φορά ύστερα από 50 και πλέον χρόνια, λόγω της αλλαγής πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Κούβα καθίσταται πολιτικά εφικτό να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις και να αρθεί το παράλογο εμπάργκο. Ο Ομπάμα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να βάλει ένα τέλος στη μακρά έχθρα και να βοηθήσει έναν λαό που έχει υποφέρει πολύ από το 1961, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, η ρημαγμένη οικονομία ανάγκασε την Κούβα να εισάγει μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωσή της. Επέτρεψε στους Κουβανούς να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα. Την άνοιξη, πέρασε νομοσχέδιο που ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Ήδη χτίζεται ένα λιμάνι με βραζιλιάνικα κεφάλαια, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο αν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Κουβανοί διπλωμάτες διαπραγματεύονται συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια απελευθέρωσε πολιτικούς κρατουμένους ενώ πέρσι χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιτρέποντας σε κορυφαίους αντιφρονούντες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Παρατηρείται επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη ανοχή για την κριτική προς την ηγεσία. Τον Απρίλιο, οι αρχηγοί κρατών του Δυτικού Ημισφαιρίου θα συναντηθούν στην Πόλη του Παναμά για την 7η Σύνοδο Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής επιμένουν να προσκληθεί η Κούβα, σπάζοντας την παράδοση του αποκλεισμού της λόγω επιμονής της Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα πρέπει να δει την σύνοδο σαν μια ευκαιρία να γράψει ιστορία».
Τι γυρεύουν οι κουκουέδες –υπ’ αυτές τις συνθήκες- στην μη κομμουνιστική πλέον Κούβα; Ας εξηγήσουν οι ίδιοι στα κορόιδα τους οπαδούς τους! 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails