Friday, February 6, 2015

Κυβέρνηση: «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε το πρόγραμμα»


tsipras-proe

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται ηχηρή μετά το χθεσινό Euroworking Group, το οποίο έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup, στις 16 του μήνα.


Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο και κύκλους του υπουργείου Οικονομικών:

Στο Euroworking Group ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα 
επιμένει μέχρι τέλους.

Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η κυβέρνηση.
Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής.
Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Θα έχουμε νέα πρόταση που θα τη φτιάξουμε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Θα έχουμε έτοιμο τον φάκελο στο Eurogroup.
Στόχος η χρηματοδότηση-γέφυρα, αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς -και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι νέο δάνειο.

Στόχος παραμένει η παραμονή στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για το δραματικό παρασκήνιο στην ελληνική κυβέρνηση:
«Ο Βαρουφάκης δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει σε οτιδήποτε βασίζεται στο παλαιό πρόγραμμα διάσωσης, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας». 

Αυτά υποστηρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στον Guardian, περιγράφοντας τις γραμμές που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Και προσθέτει: «Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε σχετίζεται με το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης, στο επόμενο Eurogroup. H Ελλάδα θα ζητήσει από το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μια »συμφωνία-γέφυρα» μέχρι να παρουσιάσει το δικό της ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αναμένει ότι οι εταίροι της θα τηρήσουν σκληρή στάση, ότι θα ζητήσουν από την Αθήνα να τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες και να επεκτείνει το πρόγραμμα».



Πηγή

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails