Thursday, February 25, 2016

Πρόσφυγες και λάθρο έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά και πηγαίνουν με τα πόδια στα σύνορα!


της Μαρίνας Νικολάκη
Πρωτοφανείς εικόνες ζούμε καθημερινά με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα όπου πρόσφυγες και λάθρο "γκρέμισαν" τον φράχτη στα Διαβατά προκειμένου να φύγουν για τα σύνορα με τα πόδια...
 
Η κατάσταση στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης είναι εκρηκτική. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν βρει κατάλυμα εκεί.
 
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016) είχαν προκληθεί αρκετές εντάσεις με κάποιους από τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να αρνούνται να μείνουν στο Κέντρο Φιλοξενίας και να προσπαθούν να φύγουν όπως - όπως για τα σύνορα με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
 
Ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο Κέντρο.
 
Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο τα σύνορα είναι κλειστά.
 
Κάποιοι από τους πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες τηλεοπτικού σταθμού, έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο για να φύγουν με τα πόδια.
 
Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και έχουν ήδη εγκαταλείψει το στρατόπεδο, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που επισκεπτόταν το χώρο την ώρα του επεισοδίου, «η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου». «Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» είπε ο δήμαρχος.
 
Λίγο πριν από τις 11 το πρωί, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη από προχθές αποφάσισαν να ξεκινήσουν πεζοί για την Ειδομένη, προσπερνώντας τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές. Η κυκλοφορία στον δρόμο δεν έχει σταματήσει, οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους περπατούν πάνω στο οδόστρωμα, δίπλα στις νταλίκες, ενώ κανείς δεν ελέγχει το τι συμβαίνει. Τελικά, λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή από την Τροχαία να ξεκινήσουν τα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους, χωρίς να διευκρινιστεί πάντως αν θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη ή το κέντρο προσφύγων στα Διαβατά.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails