Monday, March 21, 2016

Και όμως αυτή η χώρα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ: Δημόσιοι αποκεφαλισμοί και βασανισμοί στη Σαουδική Αραβία

Μια χώρα στην οποία η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια των γυναικών δεν έχουν καμία σημασία είναι ένας εκ των σημαντικότερων συμμάχων των ΗΠΑ. Είναι η Σ.Αραβία και προφανώς στην Ουάσιγκτον δεν ενοχλούνται ποτέ για τα πεπραγμένα της.   Πέντε σοροί κρέμονται από έναν στύλο που αιωρείται ανάμεσα σε δύο γερανούς. Πρόκειται για μία δημόσια επίδειξη που λειτουργεί ως υπενθύμιση του τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που κάποιος παρανομήσει.   Οι σοροί ανήκουν σε μία συμμορία ληστών που αποκεφαλίστηκαν δημόσια πριν τα σώματά τους κρεμαστούν και παραμένουν σε δημόσια θέα για μέρες ολόκληρες.  
 

Οι αποτρόπαιες αυτές σκηνές αποτελούν κομμάτια ενός σοκαριστικού ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στην καθημερινότητα των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας, μίας από τις πιο μυστικοπαθείς χώρες στον κόσμο.   Ανάμεσα στις σκηνές που θα παρακολουθήσουν οι Αμερικανοί κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν σκηνές ακόμα και από αποκεφαλισμούς. Σε μία από αυτές, μια μαυροφορεμένη γυναίκα που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη θετή κόρη της, αποκεφαλίζεται στη μέση του δρόμου. 4 άντρες της αστυνομίας την κρατάνε στο έδαφος για να την εκτελέσουν με ένα σπαθί και ενώ φωνάζει «δεν το έκανα».       

  Σε μία άλλη σκηνή, εκτελεστής είναι ένας άντρας με λευκή κελεμπία, ένα ρούχο που συνηθίζουν να φοράνε οι άντρες στην χώρα. Οι εκτελέσεις μάλιστα είναι τόσο συχνές που ένας υπαίθριος χώρος έχει πάρει το όνομα «Chop Chop Square».     Οι γυναίκες πολίτες δεύτερης κατηγορίας       Οι σκηνές βίας όμως κυρίως κατά των γυναικών είναι ένα ακόμα κεφάλαιο που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ που έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Σε μία από αυτές, αστυνομικοί φαίνονται να μαστιγώνουν γυναίκες που θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενω σε ένα άλλο περιστατικό, ρίχνουν μία γυναίκα βάναυσα στο έδαφος. Σε μία τρίτη περίπτωση, πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην χώρα όταν ένας πελάτης ενός σούπερ μάρκετ σπρώχνει και ρίχνει κάτω άνευ λόγου και αιτίας μία γυναίκα που κάνει τα ψώνια της.      

 Όπως σημειώνει η Daily Mail, στην Σαουδική Αραβία, ακόμα και η παραμικρή κριτική στο καθεστώς της χώρας μπορεί να επιφέρει άγριες τιμωρίες, από μαστίγωμα και φυλάκιση μέχρι αποκεφαλισμούς που κατά μέσο όρο γίνονται ένας την ημέρα.   Ακόμα και η βλασφημία τιμωρείται με λιθοβολισμό, η κλοπή με ακρωτηριασμό, ενώ όποιος βρεθεί ένοχος ότι προσέβαλε το Ισλάμ είναι αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλακή ή και 1.000 βουρδουλιές.   Παράλληλα, το τολμηρό ντοκιμαντέρ, δείχνει πόσο ακραίες είναι οι διαφορές μεταξύ των υπερβολικά πλούσιων με τους φτωχούς, ενώ αναφέρεται και στα δεινά που έχουν υποστεί όσοι τολμούν να μιλήσουν κατά του καθεστώτος.        

 Ο θρησκευτικός χαρακτήρας Ένα ακόμα κομμάτι αναφέρεται στον έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα της Σαουδικής Αραβίας, από τα τεμένη όπου οι ιερείς φέρονται κατά των Εβραίων μέχρι τα σχολεία όπου οι μαθητές δηλώνουν ότι οι χριστιανοί θα πρέπει να τιμωρηθούν με θάνατο μέχρι να μην μείνει κανείς. «Πρέπει να αποκεφαλιστούν».   Τέλος, το ντοκιμαντέρ εστιάζει ακόμα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σιίτες που αποτελούν μειονότητα στην περιοχή. - See more at: 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails