Monday, December 19, 2016

Ο Φιντέλ Κάστρο λειτουργούσε ως «Νονός» στο εμπόριο κοκαΐνης, καταγγέλλει πρώην σωματοφύλακάς του

Με την πυκνή γενειάδα του και την μονότονη χακί στολή του, ο Φιντέλ Κάστρο παρουσιαζόταν ως ένας «άνθρωπος του λαού».
Κατά καιρούς, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο μισθός του ήταν μόλις 900 πέσος ($ 43) το μήνα και ότι ζούσε σε μια "καλύβα ψαρά" κάπου στην παραλία.

Αλλά η δημόσια εικόνα του Κάστρο ήταν ένας προσεκτικά κατασκευασμένος μύθος, περισσότερο μια μυθοπλασία παρά μία πραγματικότητα.

«Ενώ ο λαός του υπέφερε, ο Φιντέλ Κάστρο ζούσε με άνεση - κρατώντας τα πάντα, μεταξύ των οποίων τα οκτώ παιδιά του, τις πολλές ερωμένες του, ακόμη και την σύζυγό του, σε άκρα μυστικότητα», έγραψε ο Juan Reinaldo Sanchez (Χουάν Ρεινάλντο Σάντσες), για μακρό χρονικό διάστημα  σωματοφύλακας του Κάστρο.
Στο βιβλίο «Η Διπλή Ζωή του Φιντέλ Κάστρο: Τα 17 μου χρόνια ως προσωπικός σωματοφύλακας στον Μέγιστο Ηγέτη» (The Double Life of Fidel Castro: My 17 Years as Personal Bodyguard to El Líder Maximo), ο Σάντσες, περιγράφει την κρυφή ζωή του πρώην αφεντικού του, μία ζωή με πολιτική σκληρότητα, με ερωμένες και απληστία.

Ο Κάστρο, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή το βράδυ σε ηλικία 90 ετών, έκανε μια προσωπική περιουσία προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τους εμπόρους ναρκωτικών, είχε απειλήσει τον αδελφό του, Ραούλ, με εκτέλεση, όταν ο αδελφός του έπεσε στον αλκοολισμό στη δεκαετία του '90 , αποκαλύπτει το βιβλίο του Sanchez.

Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου που δημοσιεύθηκε από την New York Post, ο Sanchez γράφει ότι άκουσε μια συνομιλία μεταξύ του Κάστρο και του José Abrantes (φώτο), που ήταν κάποτε υπουργός εσωτερικών της Κούβας, στην οποία ο Κάστρο ενορχήστρωσε μια συμφωνία με έναν διακινητή ναρκωτικών προκειμένου εκείνος να κρατήσει την «επιχείρησή του».

«Πολύ απλά, μια τεράστια συναλλαγή διακίνησης ναρκωτικών είχε διεξαχθεί στα υψηλότερα κλιμάκια του κράτους», γράφει ο Σάντσες, τονίζοντας ότι αυτός ήταν το γεγονός που τον έκανε να απογοητευτεί με την επανάσταση:

Συνειδητοποίησα ότι ο άνθρωπος για τον οποίο είχα για χρόνια θυσιάσει τη ζωή μου, ο Líder (Ηγέτης) ο οποίος λατρευόταν σαν θεός και ο οποίος υπολογίζονταν στα μάτια μου πιο πάνω από τη δική μου οικογένεια, ήταν μπλεγμένος σε διακίνηση κοκαΐνης σε τέτοιο βαθμό που καθοδηγούσε παράνομες δραστηριότητες σαν ένας πραγματικός νονός.

Ο Sanchez σημειώνει ότι ήταν στρατηγικά επωφελές για τον Castro να εργάζεται στο εμπόριο ναρκωτικών, διότι έτσι «κατέστρεφε και αποσταθεροποιούσε την αμερικανική κοινωνία».

Όχι πολύ καιρό μετά από αυτή τη συνομιλία, γράφει ο Sanchez, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να ερευνούν πιθανή σχέση μεταξύ του Κάστρο και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Αντί να αφήσει την κατάσταση να συνεχιστεί και να διακινδυνέψει να τον ανακαλύψουν, ο Κάστρο θυσίασε δύο από τους πιο υψηλόβαθμους άνδρες τον Abrantes και τον στρατηγό Arnaldo Ochoa (φώτο), ο οποίος έγινε γνωστός για τον αγώνα του για τον κομμουνισμό στην Αφρική με Κουβανούς στρατιώτες. Ο Abrantes πέθανε στη φυλακή ως «ύποπτος». Ο Ochoa εκτελέστηκε.

«Ο Κάστρο μας έκανε να τον παρακολουθούμε. Είχε αυτή την ικανότητα ο κομαντάντε προκειμένου να διατηρεί την εξουσία του: όχι μόνο δολοφονώντας αλλά και ταπεινώνοντας και υποβιβάζοντας για το τίποτα άνδρες που τον είχαν υπηρετήσει με αφοσίωση», γράφει ο Sanchez, περιγράφοντας το βίντεο της εκτέλεση λεπτομερώς.

Οι New York Times είχαν γράψει την εποχή της δίκης Ochoa, το 1989, και τα λόγια των μαρτύρων ταιριάζουν με αυτά που άκουσε ο Σάντσες:

Οι Κουβανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατέθεσαν ότι πούλησαν διαμάντια, ψάρια, ζάχαρη, ρούμι και ηλεκτρονικό εξοπλισμό στη μαύρη αγορά στην Αγκόλα για την απόκτηση σκληρού νομίσματος για την Κούβα. Ένας μάρτυρας, ο αντισυνταγματάρχης Arnaldo Morejon Plat, κατέθεσε ότι ο στρατηγός Ochoa του είχε πει ότι οι πωλήσεις αυτές «είχαν εγκριθεί» από τους αδελφούς Κάστρο.
Ακόμη και τότε, ειδικοί στο Μαϊάμι ανέφεραν ότι ο Ochoa μπορεί να διεύθυνε μια επιχείρηση ναρκωτικών, αλλά αυτή ήταν δευτερεύουσας σημασίας μπροστά σε με «επίσημη επιχείρηση που είχε την έγκριση από τους Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο».

Ο Σάντσες είχε πει στο ισπανικό μέσο μαζικής ενημέρωσης La Información ότι ο Κάστρο "έκανε εμπορία ναρκωτικών, όπλων, και διαμαντιών". Είπε, «είδα ότι ήταν ικανός να σκοτώσει έναν άνθρωπο που ήταν κοντά του, τον στρατηγό Ochoa, ο οποίος είχε εκτελεστεί, και σκέφτηκε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε μένα».

Σε μια συνέντευξή του στην κολομβιανή El Espectador, ο Σάντσες επιβεβαίωσε ότι η Κούβα δεν είναι απλά ασφαλές λιμάνι για τους τρομοκράτες του FARC, αλλά βοήθησε στην εκπαίδευσή τους στον πόλεμο κατά του στρατού της Κολομβίας. «Είδα αντάρτες στο Punto Cero de Guanabo [ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών ανατολικά της Αβάνας]», δήλωσε στην εφημερίδα.

Ο Sanchez πρόσθεσε ότι ο Κάστρο έκανε επίσης σημαντική διακίνηση ναρκωτικών με το καρτέλ που διεύθυνε ο διαβόητος Κολομβιανός νονός ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, και ότι ο ίδιος διέταξε επίσης τον Ochoa να συνεργαστεί με τον Εσκομπάρ πριν εκτελεστεί επειδή το έκανε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / πηγή (κι εδώ)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails