Wednesday, December 21, 2016

Ισλαμικό φυλλάδιο "Χτυπάτε τις γυναίκες κάνει καλό.."

Γερμανός δημοσιόγραφος από τον Spiegel Online κάνοντας ρεπορτάζ στην Κιουτάχεια της Τουρκίας διαπίστωσε έκπληκτος το αληθινό πρόσωπο του Ισλάμ. Δείτε τι αναφέρει στο ρεπορτάζ του.

Αν παντρευτείς στην τουρκική πόλη της Κιουτάχειας, τότε οι τοπικές αρχές σου κάνουν ένα μικρό "δώρο"... ένα ροζ βιβλιαράκι με ένα τριαντάφυλλο στο εξώφυλλο και μια λευκή καρδιά με τον τίτλο "Γάμος και οικογενειακή ζωή". Το έργο έχει ως στόχο να βοηθήσει τη νύφη και τον γαμπρό να βρουν εύκολα τον δρόμο τους στο λαβύρινθο του γάμου κάτι που άλλωστε δεν είναι και τόσο απλό.

Ωστόσο, οι συμβουλές του φυλλαδίου είναι τόσο εξωφρενικές ώστε πυροδότησαν έντονες συζήτησεις στη χώρα.

Για παράδειγμα, στον οδηγό οικογενειακής ζωής αναφέρεται για την σύζυγο: "Αν ως σύζυγος μιλάς κατά τη διάρκεια του σεξ, τότε τα παιδιά σου θα τραυλίζουν." Καθώς και μια πιο γενική συμβουλή για τον άνδρα, αν και μάλλον αργά, αφού θα έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο γάμος, "Να παντρεύεστε γόνιμες και συμπαθείς γυναίκες, που όμως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ειναι παρθένες".

Αναφέρεται ότι η πολυγαμία είναι πολύ χρήσιμη για τους άνδρες. "Σε περίπτωση που η γυναίκα είναι ανόητη, ο άνδρας δεν θα πρέπει να χωρίσει αμέσως, έτσι ώστε αυτή η γυναίκα να μην είναι μοιραία για έναν άλλο άνδρα. Αντ 'αυτού, θα πρέπει ο σύζυγος να παντρευτεί μια δεύτερη σύζυγο, έτσι η πρώτη σύζυγος θα συνετιστεί. "

Το φυλλάδιο νομιμοποιεί επίσης την βία κατά των γυναικών: «Μια γυναίκα που δεν υπακούει τον σύζυγό της, δεν έχει αφέντη τον άνδρα στο σπίτι της, μπορεί ο άνδρας να την χτυπήσει», έτσι είναι γραμμένο εκεί. "Μερικές φορές μια ή δυο ξυλιές είναι χρήσιμες, και ενεργούν ως φάρμακο. Έτσι η σύζυγος θα θυμάται ποιός έχει την εξουσία στο σπίτι."

Επίσης, όσον αφορά τον καταμερισμό της εργασίας, συνιστά το φυλλάδιο ένα σαφώς πιο συντηρητικό μοντέλο. "Η επαγγελματική δουλειά είναι για τη γυναίκα άχρηστη», αναφέρεται στις συστάσεις. "Στην επαγγελματική ζωή, η γυναίκα μπορεί να ερωτευθεί έναν άλλο άνδρα. Γι 'αυτό θα πρέπει να μείνει στο σπίτι."

Αυτό θα πρέπει να είναι σάτιρα, ή μήπως όχι;

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της "Cumhuriyet", κάνουν ρεπορτάζ για το ενημερωτικό φυλλάδιο, και ακόμα και όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις εξελίξεις στην Τουρκία, θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το άρθρο για δεύτερη φορά, για να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για σάτιρα.

Το φυλλάδιο είναι πραγματικά εκεί. Ο συγγραφέας ονομάζεται Hasan Caliskan και είναι ένας πρώην υπάλληλος του γραφείου θρησκευμάτων. Η αρμόδια αρχή, Diyanet, είναι η υψηλότερη ισλαμική αρχή της χώρας. Έχει φροντίσει συχνά τελευταία για πρωτοσέλιδα με νομικές γνωμοδότησεις όπου, οι αρραβωνιασμένοι απαγορεύεται να φλερτάρουν, ή να ζουν μαζί πριν από το γάμο, ή ένα κόμικ στο οποίο οι μάρτυρες ηρωοποιούνται.

Η Κιουτάχεια είναι μια πόλη με 200.000 κατοίκους, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ο δήμαρχος είναι μέλος του συντηρητικού ισλαμικού κόμματος AKP, το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου οι πολιτικοί έχουν συχνά κάνει μισογυνικές δηλώσεις, όπως πχ ότι οι γυναίκες στο δημόσιο δεν θα πρέπει να γελούν δυνατά.

Η Κιουτάχεια είναι γνωστή εδώ και 5000 χρόνια και διαφορετικοί λαοί έχουν ζήσει εδώ. Τώρα η πόλη εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας με αυτό το παράλογο φυλλάδιο. Το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP είναι συγκλονισμένο από τις παράλογες συμβουλές του φυλλαδίου, καθώς η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί στα χρόνια εξουσίας του ΑΚΡ και με αυτά τα φυλλάδια επιπλέον νομιμοποιείται.
Μόνο πρόσφατα, έγιναν αδιανόητα περιστατικά κακοποίησης γυναικών, όπως ένα λάκτισμα εναντίον μιας νεαρής κοπέλας σε δημόσιο λεωφορείο, επειδή φορούσε σορτς ή άλλο περιστατικό με γροθιές και κλωτσιές σε μια έγκυο γυναίκα, επειδή τόλμησε να κάνει τζόκινγκ σε ένα πάρκο.

Το φυλλάδιο αυτό από την Κιουτάχεια έγινε γνωστό, επειδή η Fatma Kaplan Hurriyet, αναπληρωτής του CHP, το έκανε θέμα συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα φυλλάδιο προσβλητικό για την γυναίκα. Το θέμα συζητήθηκε στην συζήτηση του προϋπολογισμού της Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails