Wednesday, January 18, 2017

Αφαίρεση των εικόνων από το Νοσοκομείο Πατρών: Η ήρωας-παιδίατρος που το ανέδειξε



Διαβάστε την επιστολή που είχε αποστείλει:

Προς κ. Διοικητή ΠΠΝΠ από παιδίατρο Καραβασίλη Διαμαντούλα, περί οδηγιών σας για τους μουσουλμάνους ασθενείς.
17 Δεκεμβρίου 2016
Αξιότιμε κ. Διοικητή,
Αρχικά να σας ενημερώσω ότι ουδέποτε άνηκα ούτε ανήκω σε κανένα απολύτως πολιτικό κόμμα της χώρας μας. Ως πολίτης, σκέπτομαι ελεύθερα και έχω κάθε δικαίωμα να λέω την άποψή μου, καθώς έχουμε Δημοκρατικό Πολίτευμα.

Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή Πάτρων και έλαβα τίτλο Ειδικότητας Παιδιατρικής από το ΠΠΝΠ. Γνωρίζω το ΠΠΝΠ από την έναρξη λειτουργίας του. Εργάστηκα σε αυτό. Νοσηλεύτηκα σε αυτό. Σήμερα, διαβάζοντας τη τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος» τυχαία, ενημερώθηκα για τις οδηγίες σας προς το προσωπικό του ΠΠΝΠ σχετικά με τους μουσουλμάνους ασθενείς. Αρχικά ξανακοίταξα το ημερολόγιο μήπως είναι Πρωταπριλιά. Δεν είναι. Ορθά λοιπόν έχω στολίσει το σπίτι μου χριστουγεννιάτικα, δέντρο, φωτάκια κλπ.
Ασχέτως της αθειας η θρησκεύματός σας, το οποίο σέβομαι απόλυτα όπως και σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη μας, το επίσημο θρήσκευμα της Ελλάδας είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός. Αυτό δεν σας επιτρέπει να βάζετε όρους στο Δημόσιο Νοσοκομείο το οποίο δεν είναι ιδιοκτησία σας και για το οποίο φορολογούμαι. Όπως και κάθε πολίτης.
Στο σπίτι σας, έχετε κάθε δικαίωμα να μην έχετε εικόνες, σταυρούς. Να έχετε κοράνιο η κάθε σύμβολο που σας εκφράζει. Όχι όμως στο Δημόσιο Νοσοκομείο να επιβάλλετε κανόνες όπως «να αφαιρούνται χριστιανικές εικόνες, σταυροί, σε δωμάτια που νοσηλεύονται μουσουλμάνοι», δήθεν σεβόμενος τη θρησκεία τους. Να σας θυμησω ότι όλοι οι αλλοδαποί ξέρουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα. Άρα οφείλουν να δείχνουν σεβασμό προς τη χώρα που ζούν. Άρα και για το θρήσκευμά μας.
Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες του εξωτερικού με διαφορετικά θρησκεύματα. Τα σεβάστηκα απόλυτα. Δεν είχα την αξίωση να κάνουν αλλαγή των συνήθειών τους, ούτε στα δωμάτια των ξενοδοχείων που πλήρωνα για να διαμένω και ήταν ο προσωπικός μου χώρος κατά τη διάρκεια της παραμονής μου. Ούτε όταν νοσηλεύτηκα απαίτησα να βγάλουν από το δωμάτιο νοσηλείας μου Βούδες, Μωάμεθ, Κοράνια. Γιατί εγώ ήμουν στο δικό τους κράτος και σεβόμουν πραγματικά τα πιστεύω τους.
Τι καταπληκτικές ιδέες είναι αυτές που σκεφθήκατε; Ρωτήσατε το προσωπικό του Νοσοκομείου και τους ασθενείς πριν; Τι δικτατορικές τακτικές ακολουθείτε κύριε; Με τι δικαίωμα; Ήδη υπάρχει δραματική έλλειψη προσωπικού. Και πρακτικά να το δούμε, οι νοσηλεύτριες π.χ θα έχουν επιπλέον να ρωτούν «παρακαλώ ποιο Θεό πιστεύετε;” και ανάλογα να ανεβοκατεβάζουν εικόνες;;!!
Όσον αφορά δε την άσκηση της Ιατρικής, τι να πεί κανένας. Κύριε, αν δεν βγάλεις τα ενδύματα του ασθενή, να ψηλαφίσεις, να ακροαστείς καρδία-κοιλία-πνεύμονα και επί γυναικολογικού η ουρολογικού περιστατικού τα γεννητικά όργανα, πως θα διαγνώσεις άρα και θα χορηγήσεις τη κατάλληλη αγωγή;;;;;;;!!!!!!!!!!!! Ρίχνοντας χαρτιά, βλέποντας τον καφέ, πως;;; Η Ιατρική είναι Επιστήμη. Η Επιστήμη δεν είναι μαγεία. Άρα η Ιατρική δεν είναι μαγεία. Έλεος! Και όταν σε ένα ακραία επείγον γυναικολογικό περιστατικό που κινδυνεύει άμεσα η ζωή της γυναίκας, εφημερεύει άρρεν γυναικολόγος; Θα υπάρχει «on call» γυναίκα γυναικολόγος να έρχεται από το σπίτι της ειδικά για μουσουλμάνα ασθενή; Αν ενοχλούνται κάποιοι άλλων θρησκευμάτων, ας επιλέξουν ως χωρά διαμονής τους κάποια που να τους εκφράζει. Όπως πολλοί Έλληνες ενοχλούνται από κάποια θέματα των Νοσοκομείων μας, υπογραφούν και αποχωρούν με δίκη τους ευθύνη, έτσι και οι αλλοδαποί φίλοι μας έχουν την ίδια επιλογή.
Ξέρετε τι δύναμη και κουράγιο παίρνουν οι χριστιανοί ασθενείς από την εικόνα της Παναγίας, του Χριστού, το Σταυρό, το Ευαγγέλιο; Τεράστια. Το έχω ζήσει τόσα χρόνια αυτό.Με τι δικαίωμα κύριε δίνετε τέτοιου είδους οδηγίες στο Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο υπηρετείτε; Το οποίο ονομάζεται ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ, παρεπιπτοντως. Όχι ότι θα ύπηρχε διαφορά εάν ονομάζονταν ΠΠΝΠ μόνον. Ως πολίτης ντρέπομαι. Ως γιατρός μόνον εκπλήξη και θλίψη νιώθω. Εσείς, νιώθετε σωστός;
Μετά τιμής,
Καραβασίλη Διαμαντούλα,
Παιδίατρος.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails