Friday, January 27, 2017

Στα άδυτα της μυστικής κατοικίας του Κομμουνιστή Τσαουσέσκου... Που σκότωσε πάνω απο δύο εκατομμύρια ανθρώπους!!

Η ερμητικά σφραγισμένη πόρτα από ατσάλι ανοίγει αφήνοντας τον καθαρό αέρα να μπει για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια. Επιτρέποντας και σε εμάς να δούμε το μυστικό, υπόγειο καταφύγιο του τελευταίου κομμουνιστή δικτάτορα της Ρουμανίας, Νικολάι Τσαουσέσκου.

τσ1
Όπως γράφει το Reuters, το καταφύγιο αποτελείται από δύο επίπεδα κάτω από την επιφάνεια της γης και βρίσκεται σε μια αναβαθμισμένη γειτονιά του Βουκουρεστίου. Αποτελεί κάτι σαν «παράθυρο» στο κομμουνιστικό παρελθόν της Ρουμανίας, καθώς αυτή ήταν η ιδιωτική κατοικία του Τσαουσέσκου κατά τη διάρκεια των 24 ετών που κυβερνούσε τη χώρα. Μια χώρα που βίωσε ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
«Πρόκειται για ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η ξεναγός, επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει ούτε μπάνιο, ούτε κουζίνα.
tsaa
Το υπόγειο μέγαρο, χτισμένο σε σχήμα Γ, διαθέτει 80 δωμάτια διακοσμημένα με πολυτέλεια και διαφορετικά στυλ: κρεβατοκάμαρες σε στυλ Λουδοβίκου 14ου, ένα σινεμά αρ-ντεκό... Παγόνια περπατούν στον κήπο – απόγονοι εκείνων που ο ίδιος ο Τσαουσέκσου είχε φέρει μετά από μια επίσκεψή του στην Ιαπωνία στα 1970. Υπάρχει και μια σκακιέρα με περίτεχνα κομμάτια από ξύλο και πιόνια που απεικονίζουν χωρικούς.
tsuu
tsaou
Η βίλα λεηλατήθηκε κατά την επανάσταση του 1989, ωστόσο - περιέργως -οι διαδηλωτές δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
rebb
Ο Τσαουσέσκου που αυτές τις ημέρες θα έκλεινε, αν ζούσε, τα 99 του χρόνια, πέρασε από μια γρήγορη δίκη και στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τη γυναίκα του ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1989 – ήταν ο μοναδικός κομμουνιστής δικτάτορας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εκτελέστηκε.
TTa
Υπολογίζεται ότι περί τα 2 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, μετακινήθηκαν ή απελάθηκαν από τη Ρουμανία το διάστημα 1945-1989.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα, 27 ολόκληρα χρόνια μετά, φέρει ακόμα τα σημάδια από εκείνο το καθεστώς. Μπήκε στην ΕΕ το 2007, παραμένει ωστόσο η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ένωσης, με τεράστια γραφειοκρατία και διαφθορά που παραπέμπει σε εκείνους τους καιρούς.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails