Sunday, March 26, 2017

Η Ρωσία προετοιμάζεται να φύγει απο το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα

Η Ρωσία προετοιμάζεται να φύγει απο το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα

Η Ρωσία προετοιμάζεται να φύγει απο το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα
Η Ρωσία έχει αναπτύξει με επιτυχία και να εφαρμοστεί μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις διεθνείς τραπεζικά συστήματα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
Όσον αφορά δυτικές κυρώσεις που πηγαίνουν, με πολύ μεγαλύτερη έντασηστην Ρωσίας είναι στον τραπεζικό τομέα, η οποία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο είναι συνδεδεμένη με την ισχίουσα  διεθνή τραπεζική.

Αν η Ρωσία επιθυμεί να διατηρήσει το status quo, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει και πολλά αφού εξαρτιέται απο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα! Αλλά λίγο μετά τις κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί το 2014, η Μόσχα έθεσε ως στόχο να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο για τους τοκογλύφους: να αποκοπεί από το Παγκόσμιο Τραπεζικό Χρηματοπιστωτικό  σύστημα (SWIFT).
Με άλλα λόγια, η SWIFT επιτρέπει τη γρήγορη (υποτίθεται) εξασφάλιση διεθνών χρηματοπιστωτικών μεταβιβάσεων.
Υπάρχουν δύο ζητήματα που σχετίζονται με την αποχώρηση της Ρωσσίας απο την SWIFT  για τη Ρωσία: 1. Είναι πιθανό να συμβεί; και 2. Είναι η Ρωσία έτοιμη γι ‘αυτό;
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα: Η πραγματικότητα είναι ότι η για ΕΕ και Ουάσιγκτον η αποχώρηση της Ρωσίας από την SWIFT θα ήταν μια καταστροφή.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση:
Εάν η Ρωσία αποχωρήσει απο την (SWIFT) , το τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν θα συντριβή, σύμφωνα με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina. Η Ρωσία έχει ένα υποκατάστατο.
Το εναλλακτικό σύστημα απέχει πολύ από το πλήρως λειτουργικό, ωστόσο θα βοηθήει τη Ρωσία να ανταπεξέλθει οικονομικά.»
Και χρησιμοποιώντας την Κριμαία ως παράδειγμα (δυτικές τράπεζες αρνούνται να μεταφέρουν τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα από την Κριμαία μέσω του συστήματος SWIFT), θα υπάρξουν έντονος πονοκεφάλους για την Δύσηπου πιθανόν θα διαρκέσει  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι τράπεζες που έκαναν τις επιχειρήσεις με το Ιράν, τόσο πριν όσο και μετά τις κυρώσεις SWIFT, χτυπήθηκαν με τις κυρώσεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Όλες οι συναλλαγές σε δολάρια μεταξύ των τραπεζών γίνονται στο τέλος της εργάσιμης ημέρας στη Νέα Υόρκη, τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών εξαρτώνται από μια  κεντρική τράπεζα, και πολλές μεγάλες πληρωμές τρέχουν μέσω του διατραπεζικού συστήματος της Fed,την Fedwire.

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails