Wednesday, April 5, 2017

Μουζάλας: 10000 πρόσφυγες θα μπουν σε διαμερίσματα μέχρι το τέλος του 2017 – Φυσικά καμία μέριμνα για τους Έλληνες άστεγους

Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες “Ελληνες μένουν στους δρόμους, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιείται στη Λιβαδιά πρόγραμμα… φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα.

Ελπίζουμε μόνο να μην καταλήξουν πάλι να καίγονται οι δομές φιλοξενίας…
Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 294 πρόσφυγες σε 70 διαμερίσματα στην πόλη, ενώ άλλοι δώδεκα πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στη Λιβαδειά με τη συμπλήρωση του αριθμού των 420 φιλοξενούμενων.

Οι πρόσφυγες, εκτός από φιλοξενία, απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως διερμηνεία, ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική.
«Είμαστε όλοι μια γροθιά», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της εξέλιξης του προγράμματος στην πόλη. «Το πρόγραμμα πέτυχε στη Λιβαδειά, γιατί όλοι διορθώναμε ο ένας τον άλλο και αναζητούσαμε την καλύτερη λύση», συνέχισε η κ. Πούλου.
Για τη δήμαρχο Λεβαδέων, η υλοποίηση του προγράμματος ήταν «ένα στοίχημα»:
«Ο δήμος έπρεπε να βελτιώνει καθημερινά τις υποδομές για ευάλωτους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έπρεπε καθημερινά και συστηματικά να ενημερώνει τους δημότες και να βελτιώνει τις συνθήκες και γι” αυτούς ώστε να μην υπάρχουν αντιθέσεις», είπε και συμπλήρωσε:

«Πιστεύουμε ότι το πείραμα στη Λιβαδειά πέτυχε και ότι αυτό είναι το μέλλον της φιλοξενίας. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού».
Το παρών στη συνέντευξη, έδωσαν εκπρόσωποι αρκετών τοπικών φορέων, όπως της Μητρόπολης, του Ιατρικού Συλλόγου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, οι οποίοι δήλωσαν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Αριστείδης Ρούσσαρης, ο οποίος παρατήρησε πως «είχαμε υποσχεθεί ότι θα σταθούμε δίπλα στη δημοτική αρχή. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της συστράτευσης. Πρέπει να αφήσουμε τις κραυγές και τις αντιπαραθέσεις σε τόσο σοβαρά εθνικά θέματα».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε από την πλευρά του ότι «κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το προσφυγικό από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους. Σήμερα θέλαμε να δώσουμε δημοσιότητα στο πρόγραμμα και να δείξουμε ότι οι δήμοι μπαίνουν στο παιχνίδι και παίρνουν άλλο ρόλο».
Όπως επισήμανε, μέχρι το τέλος του 2017 θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα, ενώ άλλες τόσες θέσεις θα δημιουργηθούν και το 2018, με στόχο τελικά, από τα 45 κέντρα φιλοξενίας να μείνουν 23, όπου θα διαμένουν 12.000 με 15.000 πρόσφυγες.
Ο κ. Μουζάλας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,τόνισε επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με δημάρχους της Θεσσαλίας, ενώ ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη και στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. «Οι δήμοι συμμετέχουν πια επίσημα και θέλουμε όλοι οι δήμοι και οι περιφερειάρχες να πάρουν πρόσφυγες, ώστε ο κόσμος να ισομοιραστεί», σημείωσε διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχουν κίνητρα για να συμμετέχουν οι δήμοι».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Στυλίδα για τη φιλοξενία προσφύγων, ο ίδιος σχολίασε ότι «είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον δήμαρχο, ο οποίος έδειξε εξαιρετική ευαισθησία. Από εκεί και πέρα το δημοψήφισμα είναι θέμα νομοθεσίας, αλλά μου φαίνεται μη λογικό για ένα εθνικό πρόβλημα να αποφασίζουν σε τοπικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, εξήγησε από την πλευρά του ότι «ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με τους δύο μεγαλύτερους δήμους, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά το σημαντικό είναι να δείξουμε μέσα από το παράδειγμα της Λιβαδειάς, ότι μια μικρότερη πόλη με μικρότερο πληθυσμό μπορεί να τα καταφέρει».
Από το κακό στο χειρότερο η χώρα…

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails