Thursday, April 6, 2017

ΟΙ «ΦΑΕΙΝΕΣ» ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Κόψιμο» της Ιστορίας ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας: Καταργούν ένδοξες περιόδους του Έθνους για να διδάξουν καπιταλισμό και... συνδικαλισμό


 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
«Κόψιμο» της Ιστορίας ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας καθώς προσανατολίζεται να καταργήσει ένδοξες περιόδους του Έθνους για να διδάξουν καπιταλισμό και... συνδικαλισμό! Φυσικά όλο αυτό το αναφέρουν ως ριζική αλλαγή του μαθήματος της Ιστορίας και γενικότερη αλλαγή της φιλοσοφίας του μαθήματος
 
Οι «φαεινές» αυτές ιδέες περιλαμβάνονται στην έκτασης 50 σελίδων πρότασή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 
Στην πρόταση υποστηρίζεται ότι οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού αντί για την αρχαία Ελλάδα, η ιστορία της οποίας πηγαίνει στην Ε΄ Δημοτικού, θα πρέπει να μαθαίνουν οικογενειακή και τοπική ιστορία (έλεος)!
 
Παράλληλα στην ΣΤ' Δημοτικού προτείνεται «κόφτης» στην αναλυτική παρουσίαση των στρατιωτικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης καθώς το ΙΕΠ προωθεί στη συγκεκριμένη διδακτική ενότητα τη διδασκαλία σε βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας όπως η εκβιομηχάνιση και ο εκσυχρονισμός ενώ για τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης προτείνει θεματικό φάκελο με τίτλο «Επώνυμοι και ανώνυμοι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Η καθημερινή ζωή των επαναστατημένων. Συνήθειες και πρακτικές» (πάλι έλεος)!
 
Δομική είναι η αλλαγή στην Α΄ Λυκείου καθώς προτείνεται το μάθημα με τίτλο «Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου» που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς πολιτισμούς  της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού να αντικατασταθεί με βιβλίο που θα καλύπτει την περίοδο από το 1880 έως σήμερα.
 
Πρακτικά το ΙΕΠ προτείνει το πρώτο κεφάλαιο του νέου βιβλίου να έχει τίτλο «Ο καπιταλισμός ως παγκόσμιο σύστημα 1880-1914». Οι μαθητές, δηλαδή, κατά το ΙΕΠ θα πρέπει να διδάσκονται την εδραίωση της νεωτερικότητας, τον κόσμο της εργασίας, το συνδικαλιστικό κίνημα, τον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών, την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό κ.α. (και πάλι έλεος)
 
Στο τελευταίο κεφάλαιο οι μαθητές θα μαθαίνουν, κατά την πρόταση του ΙΕΠ, για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, την παγκοσμιοποίηση, τη διεύρυνση της ΕΕ, την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και την εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας κ.α.
 
Εν ολίγοις δεν θα μαθαίνουν  τα παιδιά ελληνική Ιστορία αλλά διεθνή γεγονότα και ιδεολογικές αγκυλώσεις αιώνων που τόσα κακά έχουν φέρει στην χώρα. Το μάθημα θα είναι «χειρουργικά» φτιαγμένο για να αμβλύνει την εθνική συνείδηση και να προγραμματίσει τα νέα παιδιά προς την αποδοχή μια πολυφυλετικής, πολυθρησκευτικής κρατικής κοινωνίας στην αρχή και αργότερα ενός ομοιογενούς «πολτού» ανθρώπων που θα ελέγονται από παγκόσμιες υπερεθνικές δομές.
 
Στην ίδια λογική οι μαθητές θα γίνονται αναφορές στις νέες συγκρούσεις, τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στον Κόλπο, τον θρησκευτικό ριζοσπαστισμό.
 
Παράλληλα το ΙΕΠ προτείνει: 
 
- την αύξηση κατά μιας ώρας της διδασκαλίας της Ιστορίας σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου πλην της Γ΄ Λυκείου
 
- να μπει τέλος στην επανάληψη των ιστορικών κύκλων, ειδικότερα της αρχαίας, της μεσαιωνικής και της νεότερης εποχής, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, διδάσκονται τρεις φορές, μια στο Δημοτικό, μια στο Γυμνάσιο και μια στο Λύκειο
 
- Περιορισμό των ιστορικών γεγονότων που αφορούν την πολιτική ιστορία που εστιάζει σε πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική δράση των μεγάλων προσωπικοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και ιστορίας της τέχνης.

1 comment:

Anonymous said...

NA KANOUME KRYFA SHOLEIA OPOS EPI TOURKOKRATEIAS NA DOSOUME MIA MPOUNIA STO STOMAXI S'AYTOUS POU THELOUN NA KANOUN ENA ETHNOS XORIS ISTORIA TOU PARELTHONTOS - TA KRYFA SXOLEIA NA EINAI TO SPITI MAS OI GONEIS THA EXOUN APO EDO KAI STO EKSIS THN MORFOSH KAI THN DIDASKALIA THS ISTORIAS MAS THS GLOSSAS MAS OTAN KATARGEIS THN ISTORIA LEGESAI ANISTORITOS DHLADH BLAKAS DEN MAS XREIAZETAI NA MATHOUME GIA KAPITALISMO KAI SYNDIKALISMO NA MATHOUME NA KRINOUME KAI NA ELENXOUME TI MAS PASSSAROUN OI PRODOTES AYTHS THS XORAS NA MATHOUME THN GLOSSA MAS MIA GLOSSA PLOUSIA POU POLLES LEKSEIS SYNANTOUME KAI STH GALLIA ISPANIA KLP OROLOGIA IATRIKHS FYSIKHS MOUSIKHS ARITHMITIKHS KLP OTAN APLOPIOUME MIA GLOSSA SHMAINEI OTI KAPIOI THELOUN NA THN EKSAFANISOUN KAI MAZI M'AYTH KAI THN ISTORIA MAS KAI THN YPARKSH MAS.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails