Saturday, September 30, 2017

Κυβέρνηση Ράμα: «Θα γκρεμίσουμε όλα τα ελληνικά σπίτια της Χειμάρρας»

«Θα συνεχίσουμε την ανάπλαση της Χειμάρρας» δηλαδή το γκρέμισμα την ελληνικών σπιτιών στην περιοχή δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας κ. Μπουσάτι ,ενω ταυτόχρονα απέκλεισε να γίνει σεβαστή η συμφωνία του 2009 για το καθορισμό της ελληνικής και της αλβανικής ΑΟΖ.
Την επαύριο της επισκέψεις του Τούρκου πρώην ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου που δήλωσε οτι Τούρκοι και Αλβανοί είναι ένας έθνος και ότι «υπάρχουν 80 εκατομμύρια Αλβανοί στην Τουρκία» εννοώντας οτι όλοι οι Τούρκοι είναι Αλβανοί...

Ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας  για το θέμα της Χειμμάρρας υποστήριξε ότι «η αλβανική κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης διότι, όπως είπε, πρόκειται για ισότιμη εφαρμογή του νόμου προς όλους τους πολίτες στη χώρα».
Μάλιστα σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της Χειμμάρρας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιουσιακά ζητήματα, το αλβανικό κράτος σέβεται τους κανόνες του απαλλοτρίωσης και όποιος πολίτης έχει ενστάσεις μπορεί να αποταθεί στα δικαστήρια για καλύτερη μεταχείριση».
Μιλώντας για τη συμφωνία του 2009 που αφορά στην ανέγερση δύο ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων όπου θα στεγαστούν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων του έπους του ΄40, ο κ. Μπουσάτι είπε ότι η κυβέρνηση Ράμα αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή, αλλά, όπως πρόσθεσε, η αλβανική πλευρά επιμένει στη διευκρίνιση και διασφάλιση κάποιων “διαδικαστικών στοιχείων που θα εγγυηθούν την εφαρμογή της”.
Ο κ. Μπουσάτι, αναφερόμενος στον ισχυρισμό των Τιράνων για τη διατήρηση σε ισχύ του εμπόλεμου νόμου με την Αλβανία από ελληνικής πλευράς, την οποία χαρακτήρισε απαράδεχτη πρακτική, είπε ότι «χωρίς να θέλω να αποτελέσει είδηση, μπορώ να πω με πλήρη πεποίθηση ότι βρισκόμαστε πολλές φορές περισσότερο κοντά στη επίλυση του ζητήματος απ΄ ότι πριν από δύο χρόνια».
Αναφερόμενος, τέλος στο θέμα της ΑΟΖ είπε ότι τρεις γνωματεύσεις κατέληξαν στο πόρισμα περί της ορθότητας της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και υποστήριξε ότι η Συμφωνία του 2009 παραβίαζε τα συμφέροντα της Αλβανίας.
Παραδέχθηκε επ΄ αυτού ότι υπάρχουν διμερείς διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων που, όπως τόνισε, μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα Συμφωνία ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης και επαναφοράς της προηγούμενης.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails