Wednesday, January 3, 2018

”Μια άλλη ομάδα καθορίζει την πολιτική στη Ρωσία”: Οι αινιγματικές δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ουκρανίας το 2011


Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του Shuster Live στην Ουκρανική τηλεόραση το 2011, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ δήλωσε δημοσίως ότι οι πραγματικοί κυβερνήτες της Ρωσίας είναι “ένα βήμα πάνω” από τον τότε πρωθυπουργό Πούτιν και τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά.
“Η κατάσταση στη Ρωσία έγινε τέτοια που τη χώρα δεν τη διοικούν μόνο ένας ή δύο άνθρωποι”, είπε ο Κραβτσούκ, “ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ δεν καθορίζουν το μέλλον της Ρωσίας και του κόσμου. Μια άλλη ομάδα καθορίζει την πολιτική.”

Οι δηλώσεις του Κραβτσούκ αναφέρονται σε ένα άρθρο του Financial Sense από τον JR Nyquist το 2011 και το οποίο παραπέμπει στην εν λόγω εκπομπή, το βίντεο όμως της οποίας απ’ ότι φαίνεται δεν είναι πλέον διαθέσιμο.
Σύμφωνα με το άρθρο, άλλοι φιλοξενούμενοι της εκπομπής μαζί με τον οικοδεσπότη κ. Shuster άκουσαν προσεκτικά την εξήγηση του Κραβτσούκ χωρίς κανείς να προσπαθήσει να τον αντικρούσει. “Η Ρωσία κυβερνάται όχι από ένα ή δύο άτομα, αλλά από μια ομάδα ανθρώπων”, είπε ο Κραβτσούκ. “Η Ρωσία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τα ονόματα, αλλά αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός”.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε σημειώσει ότι η πολιτική της χώρας του βασίστηκε σε μια ψευδαίσθηση για όλη την περίοδο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. “Δεν έχει σημασία αν αποκαλούμε τη Ρωσία καλή ή κακή. Είναι αυτό που είναι”, είπε ο Κραβτσούκ. “Η Ρωσία δεν θα αλλάξει την προσέγγισή της. Και δεν είναι καθόλου δημοκρατική προσέγγιση. Μια ομάδα έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό, δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων [στη Ρωσία] και δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές απόψεις στην κοινωνία των πολιτών. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον ολοκληρωτισμό”. Ο Κραβτσούκ είπε ότι ”η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες μας όπως θέλει”. Προσέθεσε ότι ”η Ρωσία θα είναι πάντα αυτό που είναι …”. Επομένως, είναι άσχετο είτε ο Πούτιν κυβερνήσει είτε ο Πούτιν αποσυρθεί. Σύμφωνα με τον Κραβτσούκ, “Αν ένα από αυτά τα κεφάλια [Πούτιν ή Μεντβέντεφ] φύγει από τον Ρωσικό αετό – η Ρωσία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική”.
O Λεονίντ Κραβτσούκ.
Οι δηλώσεις του Κραβτσούκ θυμίζουν έντονα τα λεγόμενα του καθηγητή Antony Sutton, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι και οι Ναζί της Γερμανίας και οι Μπολσεβίκοι της Ρωσίας χρηματοδοτούνταν από την Wall Street, κάτι που του κόστισε την ακαδημαϊκή του καριέρα. Ο Sutton είχε καταλήξει: ”Πρώτα πρέπει να παρατήσουμε την παγίδα δεξιάς και αριστεράς, αυτή είναι μια Χεγκελιανή παγίδα για διαίρει και βασίλευε. Η μάχη δεν είναι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Είναι μεταξύ εμάς και αυτών”.
Ο Nyquist αναρωτιέται στο άρθρο του αν ο Κραβτσούκ είναι ένας «συνωμοσιολόγος» και καταλήγει, ”Όχι, είναι ένας από τους πιο ενημερωμένους εν ζωή πολιτικούς της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Κραβτσούκ γνώριζε τόσο καλά την πολιτική της Μόσχας στο παρελθόν που προχώρησε κάτω από αυτό το σύστημα. Έγινε επικεφαλής της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και, τελικά, ήταν ο άνθρωπος που κήρυξε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.”
Σύμφωνα με το άρθρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Κονσταντίν Γκριτσένκο ήταν επίσης φιλοξενούμενος στο ίδιο πρόγραμμα. Όταν ο Κραβτσούκ τελείωσε, ο οικοδεσπότης  κ. Shuster, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να διαπιστώσει εάν μια άλλη προεδρική θητεία για τον Πούτιν θα έχει κάποια διαφορά. Ο Γκριτσένκο απάντησε ότι ”Δεν έχει σημασία ποιός κυβερνά τη χώρα [Ρωσία]. Μας είπαν [κάτω από τη Σοβιετική Ένωση] ότι το «ποιός είναι ποιός» δεν έχει σημασία επειδή ο Κομμουνισμός θα νικήσει ούτως ή άλλως. Αλλά τώρα καταλαβαίνουν ότι έκαναν λάθος. Η προσωπικότητα έχει σημασία, ειδικά όταν η προσωπικότητα έχει εντολή από τους ψηφοφόρους.”
”Αυτή η κρυπτική ανταλλαγή ήταν εξαιρετική σε αυτά που αποκάλυψε. Ευαίσθητες πληροφορίες συζητούνταν δημοσίως και υπήρχε διακριτικότητα. Δεν δόθηκε μάθημα ιστορίας, δεν δόθηκε λεπτομερής εξήγηση”, γράφει ο Nyquist στο άρθρο του.
Όπως είναι πλέον γνωστό, ένα χρόνο μετά, το 2012, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ το 2013 ξεκίνησαν οι ταραχές με το κίνημα Μαϊντάν. Επακολούθησε η Κρίση στην Κριμαία το 2014 κατά την οποία το ρωσικό Κοινοβούλιο παραχώρησε στον Πούτιν την εξουσία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία. 

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails